Dr. Ezgi Ulu

Geç

Çil / Lentigo (Yaşlılık Lekesi)

Çil / Lentigo (Yaşlılık Lekesi)

Çiller (Efelid), açık tenli insanlarda güneşe maruziyet sonrası ortaya çıkar. Sınırları belirgin, yuvarlak veya oval, kahverengi lekeler şeklinde olan lezyonlar; özellikle kızıl saçlı, açık tenli kişilerde yüz, omuz ve göğüs üst orta kısımlarda görülür.

Yaşlılık lekeleri (SenilLentigo) ise güneş hasarı olan deride ortaya çıkan, kalıcı, iyi huylu, yuvarlak veya oval, kahverengi lekelerdir. Tipik olarak yaşlı hastalarda, el sırtı, yanaklar ve alın en çok tutulan bölgelerdir.

Güneşten koruma, yeni oluşacak lezyon sayısını azaltır. Lokal uygulanacak renk açıcı kremler (hidrokinon, tretinoin, adapalen içerikli), kimyasal peeling, kriyoterapi ve lazer tedavileri, uygulanabilecek tedavi seçenekleridir.

Lazerle Çil Tedavisi

Çiller (ephelides), daha çok açık tenli ve kızıl saçlı, mavi, yeşil ya da ela göz renkleri olan kimselerde görülen küçük kahverengi lekelerdir. Hayatın erken aşamalarında ortaya çıkarlar ve yazın çoğalıp kışın hafiflerler.

Çiller daha çok güneşe maruz kalan yüz, eller, göğüs ve sırt gibi bölgelerde oluşurlar. Bu kahverengi lekeler cilt tarafından üretilen bir pigment olan melaninin birikmesinden kaynaklanır. Vücutta var olan melaninin miktarı bireylerin cilt renklerinin tonunu belirler. Güneşe maruz kalındığında cilt UV ışınlarından gelebilecek zararı azaltabilmek için, reaksiyon olarak, daha fazla melanin üretir. Bu da melanin birikimine, dolayısıyla çil oluşumuna neden olur.

Çiller, yaşlılık lekeleri (lentigolar) ile benzerlik gösterebilir. Ancak yaşlılık lekeleri hayatın ileri safhalarında ortaya çıkar ve her tür ciltte oluşabilir.

Çil tedavisi kozmetik nedenlerle sıklıkla yapılmaktadır. Çil tedavisinde amaç çilleri yok etmek bazende rengi ve belirginliği azaltmak şeklinde olmaktadır. Çil tedavisi sonrasında güneşe maruziyet ile tekrarlar görülebilir. Günümüzde bir çok çil tedavisi mevcuttur. Her bir çil tedavi yöntemi değişik oranlarda fayda sağlar. En başarılı çil tedavileri lazer ile yapılan çil tedavileridir. Açık tenli kişilerde en iyi sonuçlar alınır. Koyu tenli kişilerde deneme atışı yapılmasında fayda vardır.

Lazerle çil tedavisi en çok yüz bölgesinde uygulanmaktadır. Yanaklar, burun üstü, elmacık kemikleri, dudak üstü, alın, çene, kulak çillerin sıklıkla gözlendiği alanlardır. Bunun haricinde güneş gören boyun, dekolte, üst göğüs kısımları, omuz, sırt, kol, el üstünde de çil ya da güneş lekeleri görülmekte, buradaki lezyonların tedavisi de lazerle yapılabilmektedir.